Följ Norrmejerier

Stabilt Norrmejerier visar plusresultat.

Pressmeddelande   •   Okt 23, 2009 09:00 CEST

Norrmejeriers styrelse fastställde igår föreningens resultat för de första åtta månaderna till +38 miljoner kronor (-12 miljoner kronor motsvarande period föregående år). De beslutade också att lämna baspriset för mjölken till de norrländska mjölkbönderna oförändrat året ut.

- Norrmejerier är mycket stabilt. Även om betalningen till bonden har minskat med cirka fyra procent i år är vi i en position där vi kan ge mjölkbönderna mer betalt för sin mjölk än många andra mejeriföretag och det känns bra, säger Norrmejeriers ordförande Herbert Nyman. Det är viktigt för Norrland att vi kan hålla lantbruken levande och att bonden kan ta ut lön för sitt arbete. Så är det inte på alla ställen i Sverige idag.

Norrmejeriers starka lokala förankring och ökad försäljning av Västerbottensost är tillsammans med god kostnadskontroll viktiga faktorer för föreningens positiva resultat. Och även om den totala försäljningen minskar med sex miljoner kronor så är försäljningen av färska mjölkprodukter oförändrad mot i fjol.

- Lågkonjunkturen har inte påverkat den lokala mjölkens ställning hos den norrländska konsumenten, snarare tvärtom säger Bo Rasmussen, vd för Norrmejerier. När möjligheten finns ser vi att allt fler föredrar att köpa från den leverantör som har de kortaste transportvägarna och det mest lokala ursprunget. Vi är ju det enda mejeriföretag som kan erbjuda mjölkprodukter producerade av norrländska bönder, och det är tack vare detta som vi faktiskt kan satsa när andra kämpar.

Nyckeltal januari - augusti 2009

Resultat: +38 miljoner SKR (-12 miljoner SKR motsvarande period föregående år).

Försäljning: Intäkterna från livsmedelsförsäljningen sjönk med 6 miljoner SKR som en följd av bl.a. sänkta priser på ost. Prissänkningarna kommer fram för allt som en reaktion på de stora volymer av billig importerad ost som strömmar in i Sverige. Norrmejeriers försäljning av färska mjölkprodukter var oförändrad mot föregående år.

Omsättning: Norrmejeriers omsättning ökade med knappt 2% till 1.182 miljoner SKR (1.162 miljoner SKR föregående år).

För mer information kontakta:

Bo Rasmussen, vd

Tel. 090 - 18 29 15 eller 070 - 647 50 03

bo.rasmussen@norrmejerier.se

Herbert Nyman, styrelsens ordförande

Tel. 070 - 537 81 53

herbert.nyman@norrmejerier.se

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 190 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till högklassiga mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har unika varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Gainomax® och JOKK® bärdryck. Norrmejerier ägs av ca 800 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland som med sin verksamhet skapar en levande landsbygd. Vi sysselsätter ca 470 årsanställda och omsätter ca 1,7 miljarder kronor per år.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.