Följ Norrmejerier

Sofia Jannok vann Norrmejerier-stipendiet i Norrbotten

Pressmeddelande   •   Jun 04, 2012 13:50 CEST

Sångerskan och låtskrivaren Sofia Jannok från Gällivare vann Norrbottningarnas hjärtan. Med god marginal till tvåan kammade hon hem flest av rösterna och står som slutlig segrare av Norrmejerier-stipendiet i Norrbotten. 

Sofia Jannok befann sig på arbete i Umeå när hon överraskades av bland andra Anders Jonört, mjölkbonde och styrelsemedlem i Norrmejerier som kom med beskedet att hon vunnit Norrmejerier-stipendiet och en prischeck på 33 333 kronor.

Visa, pop, jazz och jojk. Inget uttryck är främmande för sångerskan och låtskrivaren Sofia Jannok. Hon kombinerar sitt samiska ursprung med ett modernt uttryck och sprider med glöd och energi det norrländska vidare i Sverige och världen.

-       Med sin musik sätter Sofia Jannok ord och ton på Norrland och det är glädjande att norrlänningarna känner sig träffade av hennes musik och därför har lagt sina röster på henne, säger Anna Dahlgren ansvarig för Norrmejerier-stipendiet.

Norrmejerier överraskade Sofia Jannok med en jättestor tårta med motiv av vinstchecken på 33 333 kronor och så säger hon om vinsten:

”Att bli framröstad av norrlänningar som vinnare av Norrmejerier-stipendiet ser jag som en härlig uppmuntran! Pengarna kommer jag att använda som inspiration för att skapa ännu mer musik.”

Totalt nominerades 15 personer och organisationer från Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland till Norrmejerier-stipendiet och i slutänden var det upp till norrlänningarna själva att rösta fram sin favorit. Norrmejerier-stipendiet delas i år ut för 25:e gången och stipendiet går till någon eller några som har gjort något utöver det vanliga för Norrland. Och år efter år växer intresset för Norrmejerier-stipendiet, i år kom det omkring 300 ansökningar och nästan 6500 röster till Norrmejerier. 

Övriga nominerade i Norrbotten var: Peo Rask, Birgitta och Tim Linhart, Pajala Winter Classic samt Gallijar-Järvlia kulturbygdsförening.

I Västerbotten vann rockfestivalen Rock Out Wild men vilka som vinner Norrmejerier-stipendiet i Västernorrland är ännu inte offentliggjort.

Högupplösta pressbilder på vinnarna och överraskningen finns i Norrmejeriers pressrum http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/norrmejerier_ek  En film från prisutdelningen finns på YouTube - Norrmejerier-stipendiet vinnare Norrbotten. Se fler filmer på Norrmejeriers filmkanal.

För mer information kontakta:

Anna Dahlgren, ansvarig för Norrmejerier-stipendiet

Telefon: 070-184 31 01

anna.dahlgren@norrmejerier.se

 

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 200 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till högklassiga mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har unika varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Norrglimt® och JOKK® bärdryck. Norrmejerier ägs av ca 610 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, sysselsätter ca 470 årsanställda och

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.