Följ Norrmejerier

​Snart springer kossor vid Norrmejeriers gårdar ut på bete

Pressmeddelande   •   Maj 15, 2018 08:27 CEST

Foto: Erik Hillbom

Norrmejeriers första betessläpp i Jämtland är den 19 maj i Ås på Torsta Naturbruksgymnasium. 

Därefter är det Lögdbergs gård i Krokom och Ruminantia i Hammerdal, båda den 26 maj och Lejda gård i Tandsbyn den 27 maj och avslutningsvis den 9 juni  vid Svedja gård i Hammarstrand.

Totalt bjuder fem av Norrmejeriers 31 jämtländska mjölkgårdar in till betessläpp.

Se lista över samtliga betessläpp

Pressbilder: https://share.mediaflowpro.com/?9QAC9TEWPW

– Vi hoppas på friskt försommargrönt gräs och många som vill dela glädjen med oss vid våra betessläpp. Självklart bjuder vi på mjölk och bullar, berättar Linnea Åkerström som är projektledare för Norrmejeriers betessläpp.

Betessläpp i Norrland är ett härligt sätt att fira in sommaren. Det är ett tillfälle att öppna gårdarna för besökare och en möjlighet att se varifrån mjölken kommer. Intresset för matens ursprung har nog aldrig varit större. Gårdsbesöket ger möjlighet att träffa lokala mjölkbönder och glada norrländska kossor på grönbete.

Förväntan på sommargröna hagar

Brigitta Englsperger vid Lejda Gård i Tandsbyn har längtat hela vintern efter den här dagen, som hon tycker är en fest för människor och djur. Lejda Gård har betessläpp den 27 maj.

– Det är så roligt att möta alla glada människor som kommer till min gård och jag försöker ordna så att både vuxna och barn ska vilja stanna längre än den stund då korna springer ut, säger Brigitta Englsperger.

Brigitta Englsperger bjuder in lokala hantverkare i slöjd och mat att visa och sälja saker som tillverkas lokalt i Tandsbyn. Det blir en mindre marknad och för varje år har antalet besökare blivit fler. Brigitta Englsperger arrangerar betessläpp i Norrmejeriers regi för tredje året.

Fakta om betande kor i Norrland

Enligt lagar och regler ska kor i Norrland gå på grönbete under minst två sommarmånader mellan maj och september, ekogårdar ytterligare två månader. Många gårdar har djuren ute fler dagar än så och har ordnat så att korna kan gå ut och in som de själva vill.

Korna tycker det är extra roligt den första gången de springer ut och blir ystra av det gröna gräset och alla dofter. Från början blir intrycken starka och därför behöver de vänja sig med några timmar i taget. Efter ett par veckor går korna ut minst sex timmar i sträck. Samtidigt är de lite känsliga för värme. Därför stannar de inomhus ibland och kan istället vara ute om nätterna då det är svalt och skönt.

Mjölk är en naturlig produkt

Mjölk är en naturlig råvara och påverkas av vad korna äter. Det färska gräset kan ge mejeriprodukter en svag doft av sommar och smöret som ingår i Norrgott kan får en lite gulare ton. Det tycker vi är sommar.

Unikt för det norrländska odlingslandskapet

Det norrländska odlingslandskapet med mindre åkrar bidrar till en rik flora och goda förutsättningar för fåglar och insekter att trivas. I norra Sverige odlas i huvudsak gräs som används till djurfoder. Tack vare ljusa sommarnätter är gräset mer näringsrikt här än någon annanstans.

Kor på norrländska gårdar

De vanligaste koraserna i Norrland är svensk låglandsboskap (svart med vita fält), svensk röd boskap (rödbrun), Jerseyko och svensk kullig boskap, där även fjällkor ingår. Därutöver finns flera andra raser, men i färre antal.

Vissa kor mjölkar lite mer, andra har något fetare mjölk, men det kan skilja lika mycket mellan olika individer inom samma ras. Jerseykor har riktigt fet mjölk (6,5 procent) och Fjällkor är för några bönder ett intresse att bevara en traditionell koras. 

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43, mariann.holmberg@norrmejerier.se

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 460 lokala bönder varav 380 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.