Följ Norrmejerier

​Snart springer kossor ut på bete i Västernorrland

Pressmeddelande   •   Maj 14, 2018 13:09 CEST

Foto: Erik Hillbom

Tre av Norrmejeriers gårdar i Västernorrland bjuder in till betessläpp. Första betessläpp är i Älandsbro den 19e maj.

Se lista över samtliga betessläpp

Pressbilder: https://share.mediaflowpro.com/?9QAC9TEWPW

– Vi hoppas på friskt försommargrönt gräs och många som vill dela glädjen med oss vid våra betessläpp. Självklart bjuder vi på mjölk och bullar, berättar Linnea Åkerström som är projektledare för Norrmejeriers betessläpp.

Betessläpp i Norrland är ett härligt sätt att fira in sommaren. Det är ett tillfälle att öppna gårdarna för besökare och en möjlighet att se varifrån mjölken kommer. Intresset för matens ursprung har nog aldrig varit större. Gårdsbesöket ger möjlighet att träffa lokala mjölkbönder och glada norrländska kossor på grönbete.

Fakta om betande kor i Norrland

Enligt lagar och regler ska kor i Norrland gå på grönbete under minst två sommarmånader mellan maj och september, ekogårdar ytterligare två månader. Många gårdar har djuren ute fler dagar än så och har ordnat så att korna kan gå ut och in som de själva vill.

Korna tycker det är extra roligt den första gången de springer ut och blir ystra av det gröna gräset och alla dofter. Från början blir intrycken starka och därför behöver de vänja sig med några timmar i taget. Efter ett par veckor går korna ut minst sex timmar i sträck. Samtidigt är de lite känsliga för värme. Därför stannar de inomhus ibland och kan istället vara ute om nätterna då det är svalt och skönt.

Mjölk, en naturlig produkt

Mjölk är en naturlig råvara och påverkas av vad korna äter. Det färska gräset kan ge mejeriprodukter en svag doft av sommar och smöret som ingår i Norrgott kan får en lite gulare ton. Det tycker vi är sommar.

Unikt för det norrländska odlingslandskapet

Det norrländska odlingslandskapet med mindre åkrar bidrar till en rik flora och goda förutsättningar för fåglar och insekter att trivas. I norra Sverige odlas i huvudsak gräs som används till djurfoder. Tack vare ljusa sommarnätter är gräset mer näringsrikt här än någon annanstans.

Kor på norrländska gårdar

De vanligaste koraserna i Norrland är svensk låglandsboskap (svart med vita fält), svensk röd boskap (rödbrun), Jerseyko och svensk kullig boskap, där även fjällkor ingår. Därutöver finns flera andra raser, men i färre antal.

Vissa kor mjölkar lite mer, andra har något fetare mjölk, men det kan skilja lika mycket mellan olika individer inom samma ras. Jerseykor har riktigt fet mjölk (6,5 procent) och Fjällkor är för några bönder ett intresse att bevara en traditionell koras. 

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43, mariann.holmberg@norrmejerier.se

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 460 lokala bönder varav 380 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Agree With Privacy Policy