Följ Norrmejerier

Norrmejeriers nya mjölkundersökning visar: Hållbarhet och lokalproducerat viktigt för norrlänningarna

Pressmeddelande   •   Jul 10, 2019 08:30 CEST

Åtta av tio norrlänningar dricker mjölk, och varannan av dessa dricker mjölk minst en gång om dagen, och oftast till frukosten. Majoriteten uttrycker vikten av att mjölken kommer från lokala mjölkbönder. Norrlänningarna anser det även viktigt att mjölkbönderna bidrar till biologisk mångfald och ett hållbart Norrland. Detta och mycket annat framgår av en ny stor undersökning som Norrmejerier låtit genomföra när det kommer till den norrländska konsumtionen av mjölk och attityder kring mjölken som dryck.

Ser man till statistiken över mjölkkonsumtionen i landet så har den minskat något på senare år, även i Norrland. Norrlänningarnas attityd kring mjölk visar dock att många är måna om den lokala mjölken och värdesätter även andra aspekter som också är viktiga, till exempel att mjölkproduktionen fortsatt skapar arbetstillfällen och bidrar till ett hållbart Norrland.

– Det gläder oss att se att så många norrländska konsumenter sätter ett stort värde på såväl vårt hållbarhetsarbete och att mjölken är lokalproducerad, säger Kristina Stiernspetz, kommunikationschef, Norrmejerier. Det stödet är viktigt för den norrländska mjölkbondens framtidstro.

Sju av tio norrlänningar (71 %) uppger att deras allmänna inställning till mjölk är positiv och 73 procent anger att de köper mjölk minst en gång i veckan. Undersökningen ger också en rad insikter kring varför norrlänningarna köper och dricker mjölk.

Undersökningen visar bland annat:

  • 77 procent uppger att det konsumeras mjölk i hushållet
  • 40 procent uppger att de minst en gång om dagen har mjölk i kaffet
  • 25 procent uppger att de dagligen har mjölk till gröt, flingor eller müsli
  • ”Naturligt”, ”Vardagligt” och ”Näringsrikt” är de tre egenskaper norrlänningarna mest använder när de uppger vad som kännetecknar mjölk
  • 60 procent uppger att det är mycket viktigt att mjölken kommer från lokala bönder
  • 63 procent instämmer helt i påståendet i att det är viktigt att norrländska mjölkbönder bidrar till biologisk mångfald och artrikedom
  • 75 procent instämmer helt i påståendet i att det är viktigt att norrländska mjölkbönder bidrar till ett hållbart Norrland
  • 71% instämmer helt i påståendet i att det är viktigt att norrländska mjölkbönder bidrar till kortare transportsträckor av livsmedel


Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 17-29 april 2019 har sammanlagt 1006 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre boende i Västernorrlands län, Jämtlands län, Västerbottens län och Norrbottens län.

För mer information kontakta:

Kristina Stiernspetz, kommunikationschef, Norrmejerier

Email: kristina.stiernspetz@norrmejerier.se

Telefon: 090 18 29 97

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av 446 lokala bönder varav 372 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter cirka 550 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.