Följ Norrmejerier

​Norrmejerier investerar och effektiviserar för framtiden

Pressmeddelande   •   Nov 27, 2015 09:41 CET

– Vi måste modernisera vår maskinpark för produktion av färska mejeriprodukter så att vi effektivt och långsiktigt kan tillgodose konsumenternas behov och önskemål, men också att erbjuda konkurrensmässigt attraktiva förpackningar. Mer effektivt nyttjande av våra mejerier innebär minskad bemanning, säger Hans-Åke Hammarström, Norrmejeriers vd.

Förändring i flera steg fram till 2020

Norrmejeriers styrelse har fattat ett inriktningsbeslut om investeringar och effektiviseringar i flera steg fram till 2020. I den första fasen, redan till våren, gör vi byte av förpackningsutrustning i Luleå till konsumentvänliga förpackningar med skruvkork. 2017 gör vi en utbyggnad av Umeå mejeri för motsvarande förpackningssystem.

– Jag är mycket nöjd med att vi nu funnit en hållbar framtidslösning med långsiktiga produktionsupplägg för såväl Luleå som Umeå mejeri, säger Hans-Åke Hammarström.

Optimering av anläggningar och expansion

För att uppnå en kostnadseffektiv produktion kommer samtliga produkter i små serier förläggas till Umeå mejeri. Både Luleå och Umeå kommer hantera volymprodukter som mjölk och fil. En förskjutning av produktionen mot Umeå mejeri är naturlig då Norrmejerier expanderar sin försäljning söderut.

– En optimering av produktionen gör det möjligt att minska transporterna, vilket är speciellt nödvändigt i norra Sverige med stora geografiska avstånd. Kortare transporter är bra både för miljön och för att hålla ner kostnader, uttrycker Hans-Åke Hammarström.

Förändrad bemanning

Nya maskiner och strukturella förändringar påverkar bemanningen. Med moderna förpackningsmaskiner kommer Umeå mejeri klara en större produktionsmängd med samma bemanning som idag. I Luleå är det nödvändigt med en minskning med mellan 25 och 30 tjänster, vilket beräknas ske under 2018

– Under genomförandet räknar vi med att ett flertal medarbetare hinner sluta av naturliga skäl, exempelvis genom pension, andra arbeten eller studier. Avsikten är att minimera antalet uppsägningar, säger Hans-Åke Hammarström.

Ett flertal modiga investeringar för framtiden

Norrmejerier har de senaste åren gjort flera nödvändiga investeringar för framtiden, bland annat en utbyggnad av mejeriet i Burträsk och i en ostförädlingsanläggning vid Umeå mejeri. Varje investering motiveras av möjlighet till ökad försäljning och en effektivare produktion.

Skruvkork vs Brik (tegelsten

I och med en nödvändig förnyelse av Norrmejeriers maskinpark för färsvaror är det naturligt att satsa på en förpackning med skruvkork

– Söderut har så gott som alla mejeriförpackningar idag skruvkork. Det är en utveckling som inte går att bromsa. Vi kan inte riskera att tappa konsumenter på grund av att vi inte har en tillräckligt attraktiv förpackning, säger Hans-Åke Hammarström

Konsumenter beskriver att de gillar skruvkorken då den går att lägga ner i kylskåpet, att den inte läcker i packningen och minskat svin då den hindrar att mjölken tar smak från annat i kylskåpet. Att korken är gjord av plast är just nu en miljöbelastning, men morgondagens korkar kommer att göras i nedbrytbart material.

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Kommentarer (1)

    Synd att ni redan har bestämt att klimatet inte är den viktigaste frågan. Varför ska jag som konsument köpa era "lokala" produkter om de ändå innebär en hög belastning för miljön??

    Skippa plastkorken och fortsätt vara miljö och lokala!!

    - Rickard - 2015-12-23 21:39 CET

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.