Följ Norrmejerier

Norrmejerier bjuder in till betessläpp

Pressmeddelande   •   Maj 14, 2019 08:30 CEST

Snart är det dags för de norrländska kossorna att springa ut på bete. Fyra gårdar i Jämtland, två gårdar i Norrbotten, 11 gårdar i Västerbotten och tre gårdar i Västernorrland bjuder i år in till publika betessläpp med start den 18 maj.

Betessläppen hos de norrländska mjölkbönder som öppnar sina gårdar för besökare är ett härligt sätt att fira in sommaren och se varifrån den lokala mjölken kommer ifrån. Kornas sommardans när de springer ut, ystra av det gröna gräset och alla dofter brukar uppskattas av alla besökare, unga som gamla.

-    Vi hoppas att många vill komma och fira in sommaren med oss, våra norrländska bönder och deras kossor säger Sofia Hedin, projektledare hos Norrmejerier. Självklart bjuder vi som vanligt på mjölk och bullar. 

Se lista och tider samt karthänvisning över samtliga betessläpp på Norrmejeriers hemsida https://www.norrmejerier.se/dina-norrlandska-mjolkbonder/norrmejeriers-betesslapp#vn


NORRBOTTEN

Två gårdar i Norrbotten bjuder in till betessläpp, det första är den 26 maj i Öjebyn på Grans Naturbruksgymnasium. Den 1 juni är det dags hos Pesula Lantbruk i Kukkola.

-    Betessläppen är ett bra sätt att lyfta landsbygden och visa allt som produceras i de gröna näringarna. Men framför allt vill vi att folk ska ha trevligt när de kommer till oss säger Per Pesula, mjölkbonde i Kukkola.


VÄSTERBOTTEN

11 gårdar i Västerbotten bjuder in till betessläpp, de första två är den 18 maj i Tväråmark på Anders Fredrikssons Gård och på Nebo gård i Burträsk. Den 22 maj är det sedan dags hos Forslunda Lantbruksgymnasium i Umeå. Därefter följer övriga betessläpp mellan 25 maj och 6 juni.

-    Vad jag ser fram emot mest är alla glada djur och människor säger mjölkbonden Ulf Johansson, Röbäck, Umeå vars betessläpp, som traditionsenligt sker på Nationaldagen, brukar locka rekordstor publik varje år.


VÄSTERNORRLAND

Tre gårdar i Västernorrland bjuder in till betessläpp, de första två är den 25 maj i Nordingrå på Salbergs Gård och i Junsele på Långvattnets Gård. Den 26 maj är det sedan dags hos Anderssons Lantbruk i Älandsbro.

-    Det här blir vårt första egna betessläpp och vi ser fram emot att få träffa alla och tillsammans få dela våra kossors glädje när dom får springa ut till våren. Vi önskar er alla välkomna till vår gård hälsar Johanna och Niklas Andersson som är mjölkbönder i Älandsbro.


JÄMTLAND

Fyra gårdar i Jämtland bjuder in till betessläpp, det första är den 18 maj i Ås på Torsta Gård. Den 19 maj är det sedan dags på Svedja Gård i Hammarstrand. Övriga betessläpp sker helgen 25-26 maj.

-    Jag ser fram emot en fin dag med glada människor och Ko-legor säger mjölkbonden Birgitta K Englsperger på Lejda Gård i Tandsbyn som har betessläpp den 26 maj. Hoppas att många kommer och njuter denna dag där vi förutom huvudattraktionen även har en minimarknad och visar fårvallning.


Kor i Norrland

De vanligaste koraserna i Norrland är Svensk låglandsboskap (svart med vita fält) och Svensk röd boskap (rödbrun), Jerseyko och Svensk kullig boskap, där även Fjällkor ingår. Därutöver finns flera andra raser men färre i antal.

Kor i Norrland ska, enligt förordningen, gå på grönbete under minst två sommarmånader mellan maj och september. Ekogårdar ytterligare två månader. Många gårdar har dock djuren ute längre än så. Två till tre gånger om dagen så är korna inne i ladugården för att mjölkas. På många gårdar kan korna välja när de vill vara ute eller inne då ladugårdsdörren alltid står öppen. Varma sommardagar så söker sig korna ofta självmant in under dagtid för att få skugga och är i stället ute på natten då det är svalt.


Hållbart jordbruk i Norrland

De betande djuren bidrar till en hållbar användning av mark och naturresurser och biologisk mångfald, vilket är ett av våra nationella miljömål. Många växter, insekter och fåglar som vi tycker är självklara finns t ex enbart i anslutning till den norrländska gården. Ett exempel är gråsparven som pickar överblivna frön på norrländska foderbord, men är mer ovanlig på andra platser.

Den norrländska mjölkgården ger också lokalproducerade livsmedel med korta transportsträckor och många lokala arbetstillfällen.Presskontakt: Kristina Stiernspetz, Kommunikationschef Norrmejerier, 073 -0616 433

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av 446 lokala bönder varav 372 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter cirka 550 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.