Följ Norrmejerier

Norrländska skolor Sverigebäst på att servera skolmjölk

Pressmeddelande   •   Sep 28, 2010 08:31 CEST

-      I morgon firas Skolmjölkens dag runt om i världen

Onsdagen den 29 september firas FN:s internationella dag för skolmjölken för elfte året i rad. Mjölkens plats i den svenska skolan har varit självklar sedan introduktionen 1946. Idag är den viktigare än någonsin då barn dricker allt mer sötade drycker utan näring. Undersökningar visar att det är i Norrland som störst andel av skolorna serverar mjölk till lunchen. Det är också i Norrland som flickor i yngre tonåren dricker mest mjölk i Sverige. I Norrländska grundskolor serveras varje dag omkring 15 000 liter mjölk.

- Det är verkligen roligt att norrländska skolor är så duktiga på att servera mjölk till barnen. Mjölken är viktig för barnens hälsa och välmående, både på lång och kort sikt. Det är oroväckande att barn dricker allt mer sötade drycker, och därför blir skolmjölkens roll ännu mer central för att ge barnen den näring de behöver, säger Anna Norrgård, Brand Manager, Norrmejerier.

Skolmjölkens dag instiftades av FN och firas över hela världen. Skolmjölk serveras i länder som England, USA och Finland, men även i länder som Japan och Thailand.

Mjölk ger kompletta måltider

Många elever äter inte tillräckligt under sin dag i skolan och nästan inga skolmåltider klarar av att täcka behovet av till exempel kalcium, D-vitamin och riboflavin utan mjölk. Skolmjölken fyller därför en extra viktig funktion. Energi- och näringsintaget är grundläggande för elevernas möjlighet att orka med skoldagen och ta till sig kunskap.

Mjölk är en bra källa för bland annat A- och D-vitamin. D-vitamin gör att vi kan ta upp kalcium, som i sin tur bygger upp skelettet. Det är extra viktigt att få i sig tillräckligt med kalcium under uppväxten, särskilt före och under puberteten. Det är då kroppens förmåga att lagra och lägga grunden för ett starkt skelett är som störst. Detta är extra viktigt för flickor som när de blir äldre har ökad risk för att drabbas av benskörhet.

Fakta om mjölkkonsumtion i landet

Andel av förskolor som serverar mjölk till lunch varje dag

Västerbotten: 99 %

Norrbotten: 98 %

Riksgenomsnitt: 83 %

Stockholm: 65 % (lägsta värdet i undersökningen)

Undersökning bland flickor, 10-14 år

Andel som dricker mjölk mer än 2 ggr per dag

Norrland: 51 %

Svealand: 36 %

Götaland: 38 %

Mängd mjölk varje dag, genomsnitt

Norrland: 5,5 dl

Svealand: 4,6 dl

Götaland: 4,4 dl

För mer information kontakta:

Anna Norrgård, Brand Manager, Norrmejerier

Email: anna.norrgard@norrmejerier.se

Telefon: 0706-602 650

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 192 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till högklassiga mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har unika varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Gainomax® och JOKK® bärdryck. Norrmejerier ägs av ca 630 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, sysselsätter ca 475 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.