Följ Norrmejerier

Martin Nordebäck från Edsbacka krog vinnare av Västerbottensost-stipendiet 2009

Pressmeddelande   •   Nov 07, 2009 12:02 CET

På fredagen den 6 november avgjordes finalen av Västerbottensost-stipendiet på matmässan Det goda köket i Stockholm. Efter en rafflande kamp mot klockan stod till slut de tre finalisterna med varsin huvudrätt redo att granskas av den sjuhövdade juryn. Med minsta möjliga marginal lyckades Martin Nordebäck från Edsbacka krog knipa förstaplatsen med sin lättbakade röding med Västerbottensost-creme och musselbuljong.

Västerbottensost-stipendiet, som i år firade tio år, vänder sig till Sveriges främsta kockar mellan 18 och 26 år som vill vara med och utveckla den klassiska Västerbottensosten med kreativa, moderna och medvetna recept. Efter en tuff utgallring av inkommande tävlingsrecept under hösten valde juryn till slut ut Mårten Bergstrand från Restaurang Pontus!, Robin Eriksson och Martin Nordebäck från Edsbacka krog som de tre finalisterna.

- Jag har tidigare sagt att Västerbottensost-stipendiet i år gått upp i elitserien bland kocktävlingar i Sverige, vilket jag fick bekräftat efter den oerhört jämna och väl genomförda finalen. För de unga finalisterna är detta första gången de står på en scen och tävlar inför stor publik, något som får de flesta att darra lite lätt på manschetten. Men killarna skötte sig utmärkt och lyckades prestera på hög nivå trots nervositet och tidspress, säger juryns ordförande och tävlingsledaren Fredrik Eriksson.

Den tjugoåriga vinnaren Martin Nordebäck får nu börja packa väskan då förstapriset innebär en gastronomisk inspirationsresa i Europa till ett värde av 25000 kronor. Förutom detta får Martin även en 18 kilo stor Västerbottensost att ta med sig till jobbet för vidare experimenterande av njutningsfulla recept.

- Innan finalen var jag jättenervös, inte minst för att jag aldrig tidigare jobbat med induktionsspisar som tävlingsköket hade. Jag var också lite orolig för att Västerbottensosten skulle spricka då jag kokade den i grädden. Men allt gick ju bra, osten höll och rödingen fick rätt temperatur. Jag är otroligt glad för att stå här som vinnare och längtar nu efter inspirationsresan som jag ännu inte vet vart den ska gå, säger vinnaren av årets Västerbottensost-stipendie Martin Nordebäck.

Juryns vinnarmotivering till Martin Nordebäcks röding löd:

En rätt där Västerbottensostens ädla smak är tydlig. En fröjd i färg, en explosion i smaker och ett säkert hantverk som lockar fram det bästa ur råvarorna.

 

Juryn som bedömde årets final bestod av:

  • Fredrik Eriksson - Årets kock 1987, krögare på Långbro Värdshus, ordförande i föreningen Årets kock och vinnare av Årets gastronomiska hyllning på White Guide-galan 2009
  • Carl Jan Granqvist - Krögare, vinkännare, TV-profil och adjungerad professor i matkonst vid Norsk hotellhøgskole
  • Tom Sjöstedt - Årets kock 2008 och guldmedaljör tillsammans med svenska kocklandslaget i Kock-VM 2006
  • Susanne Jonsson - Kock, konditor, matkreatör, TV-kock i SVT:s Gokväll och driver företaget Foodie Sweden AB
  • Tommy Myllymäki - Årets kock 2007, arbetar vid Julita Wärdshus, tidigare på Pontus by the sea
  • Jon Hansson - Matskribent
  • Agneta Andersson - Brand Manager Västerbottensost

 

Kontaktuppgifter

För kommentarer från vinnaren Martin Nordebäck: tfn 070-406 10 25

För kommentarer från tävlingsledaren och juryns ordförande Fredrik Eriksson: tfn 070-349 60 68

För mer information om Västerbottensost-stipendiet kontakta Agneta Andersson, Brand Manager Västerbottenost, Tfn: 0706-70 29 19, E-post: agneta.andersson@norrmejerier.se

Om Västerbottensost-stipendiet

Under 2009 firar Västerbottensost-stipendiet 10-årsjubileum. Med Stipendiet vill Västerbottensost hjälpa till att driva restaurangbranschen framåt och lyfta fram unga talanger inom kockvärlden. De tävlande ska vara aktiva kockar eller kockstuderande (Högskola) i åldern 18-26 år. Den unga kockens tävlingsuppgift innebär att skapa en modern och medveten huvudrätt med Västerbottensost. Finaldagen där våra tre utvalda finalister tävlar under uppsikt av en välmeriterad jury, kommer att äga rum under mässan Det Goda Köket som är nordens största mässa inom mat, dryck och kök. Finaldagen blir den 6 november 2009.

 

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.