Följ Norrmejerier

Kulturfil – med smak av Umeå

Pressmeddelande   •   Maj 08, 2014 06:37 CEST

Norrmejerier presenterar i maj Kulturfil med smak av björksav. Inspirationen kommer bland annat från Umeå som är Europas kulturhuvudstad under 2014.

Fil med smak av björk, kan man tänka sig något somrigare? Namnet Kulturfil anspelar förstås på kulturhuvudstaden men det är också en lek med orden matkultur och mjölksyrakultur, som enkelt uttryckt är det som gör mjölken till fil. Kulturfilens svagt gröna färg kommer ifrån björkbladsextrakt, som också tillför extra mycket smak.

—  Så vitt vi vet är det första gången björksav används som smaksättare i en mejeriprodukt. Den ger Kulturfilen en somrigt frisk smak, lite sötsyrlig, nästan så att det killar på tungan, berättar Petra Anderson Stening, product manager på Norrmejerier.

Kulturfilen säljs i butiker från Härnösand och norrut. Mjölken som används är ekologisk och kommer ifrån norrländska kor, den höga fetthalten gör filen extra krämig. Björksaven tappas från björkar runt Storsjön i Jämtland.

Om björksav

På sommaren lagrar björkarna näring i sina rötter för att klara nästa växtperiod. När snön sedan smälter, dagstemperaturen når över några plusgrader, och våren är ett faktum, absorberar björken vatten från marken runt omkring den. Näringen stiger då upp tillsammans med vattnet som sav i stammens ved upp till grenkronan. Det är nu saven kan tappas. Men det gäller att vara kvick: så fort löven slår ut avstannar savningen. Observera att tappning av björksav inte ingår i allemansrätten.

Kulturfil kommer att finnas i butik under en begränsad period, från mitten av maj till början av september och det rekommenderade butikspriset är 20,14 kr/liter.

För mer information kontakta:

Petra Anderson Stening, Product Manager

Telefon: 090-182952, 070-108 53 29

petra.anderson-stening@norrmejerier.se

http://www.norrmejerier.se/kulturfil


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av ca 550 lokala bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil® och Fjällyoghurt®, Norrglimt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter ca 480 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

 

 

 

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.