Följ Norrmejerier

​Brist på Västerbottensost® i midsommar

Pressmeddelande   •   Jun 15, 2018 08:24 CEST

Foto: Fabian Björnstjerna

Västerbottensost® är unik och uppskattad, speciellt till sommarens högtider. Även den här sommaren kommer det finnas Västerbottensost, men tyvärr inte tillräckligt mycket.

Västerbottensost är med sin unika smak och mytomspunna historia ett mathantverk där lagringstiden är både lång och varierande. De ostar som skulle vara klara nu till midsommar, ystades i början av 2017.

Pressbilder: https://share.mediaflowpro.com/?EYACUTOFJQ

– Ostarna har behövt längre tid än beräknat för att mogna och kombinationen med att allt fler väljer Västerbottensost gör att den färdiga osten inte räcker. Vi vet att många önskar just Västerbottensost till sommarens högtider, så det är jättetråkigt om någon blir utan, säger Jörgen Öberg, affärschef Ost, Norrmejerier.

– Varje vecka väljer vi ut de ostar som har mognat färdigt. Men det är inget som kan påskyndas. Vissa ostar behöver mer tid än andra att bli färdiga, ibland hela 18 månader, säger Thomas Rudin, ostmästare vid Burträsk mejeri.

Mognar till sin unika karaktär

Västerbottensost® är en grynpipig hårdost med en helt unik smak. Den är en viktig och uppskattad del av våra svenska mattraditioner och är ett mathantverk med anor sedan 1872. Ända sedan begynnelsen har den tillverkats enligt samma hemliga recept och fingertoppskänsla på mejeriet i Burträsk. Osten mognar i minst 14 månader eller tills den uppnått sin unika smak och karaktär. Inte förrän sötma, beska, sälta och syra är i perfekt balans får den kallas Västerbottensost®. Ytterst ansvarig för bedömning av Västerbottensost® är Thomas Rudin som är ostmästare vid Burträsk mejeri.

Västerbottensost® ägs av de norrländska mjölkbönderna genom sin mejeriförening Norrmejerier.

Västerbottensost® har en kär plats i svenska folkets hjärtan och har fått många fina utmärkelser genom åren. Senast 2017 placerade sig Västerbottensost på en sjätteplats över Sveriges mest rekommenderade varumärken.

Västerbottensost® Besökscenter i Burträsk

I sommar har Västerbottensost® Besökscenter i Burträsk öppet varje dag, från midsommardagen fram till den 19 augusti, mellan 10 och 17. Här får besökarna chansen att uppleva Västerbottensost® med alla sina sinnen. Utställningen ger en spännande inblick i både historien bakom osten och den mystik som omger den unika smaken. Turistgrupper kan boka guidade turer och få mer information på besok@norrmejerier.se.

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

Ytterst ansvarig för bedömning av Västerbottensost® är Thomas Rudin som är ostmästare vid Burträsk mejeri. Foto: Erik Hillbom

Jörgen Öberg, affärschef Ost, Norrmejerier

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 460 lokala bönder varav 381 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Agree With Privacy Policy